Inenten

De hele week lees ik al over vaccineren. Er schijnt een afname te zijn in het aantal inentingen tegen het HPV-virus door meisjes. Naast meerdere varianten, het virus met het grootste risico op baarmoederhalskanker.

Toen het vaccin aangeboden werd als rijksvaccinatieprogramma had Oudste net die leeftijd rond 13. Ik ben een enorm voorstander van vaccineren, maar het was allemaal wél nieuw toen en wilde er wel het een en ander over weten, om in ieder geval goed beslagen ten ijs te komen in de uitleg naar dochter. Ik heb zelfs advies gevraagd bij de huisarts (zelf vier dochters en altijd redelijk op dezelfde lijn qua no nonsense, wetenschap en anti-kwakzalverij). Hij vertelde destijds: “Ik heb het vaccin voor de twee oudsten zelf betaald, nog voordat het een rijksprogramma was”. En ook: “Sommige ouders leven in de illusie dat hun dochter nooit seks gaat hebben in haar latere leven. Grappig en heel dom”.
Toen wist ik genoeg.

Maar ook, een dertienjarige is geen baby. En zoals de meesten van die leeftijd, nog niet seksueel actief. Nooit een moment geaarzeld om alle inentingen te beslissen voor de destijds baby- en kleutermeisjes. Maar nu moest ik het overleggen en liet de keuze aan haar, met alle info die ik kon bieden. Ze zei: “Maar mocht het bijwerkingen hebben waarvan ze nog niet alles weten, nog steeds kunnen die toch nooit erger zijn dan kanker krijgen? Ze hebben dit toch onderzocht, anders zouden ze dit toch niet zomaar doen? Ik wil echt geen kanker krijgen hoor, doe mij die prik maar”. En zo geschiedde. Hetzelfde verhaal bij Jongste een paar jaar later. Nog een iets mindere fan van prikken an sich, maar ook zij koos voor de inenting. Veel te bang voor kanker.

Dit is trouwens waar de HPV-inenting om gaat,
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv

Tot zover het harmonieuze verslag met verstandige beslissingen van mijn dochters. Ik sluit niet uit dat ik daar heel geslepen en enigszins manipulatief in ben geweest, durf ik toe te geven. Maar wel vanuit kennis en feiten, nooit vanuit bangmakerij en drogredenen. Maar ook, als een van hen het niet had gewild, dan was er niet geprikt.

Toch even wat woede ventileren. Wat is dat toch met sommige mensen, die feiten en ontdekkingen in de wetenschap steeds moedwillig lijken te negeren en oordelen op basis van onkunde en bangmakerij van leken? Die een paniekmoeder of buurvrouw met een sterk verhaal – “Ik ken iemand die hoorde van iemand…” – eerder geloven dan een wetenschapper. Daarbij een bepaalde geschiedenis totaal niet snappen. Vroeger, toen kinderen nog dood gingen aan mazelen. Hoe verschrikkelijk Polio was. Of difterie. Anti-vaxxers: “Ja maar, de kans op die ziektes is tegenwoordig nihil”. Goh, hoe zou dat toch komen? Zie hier de tweet van een ervaringsdeskundige.

Laurens van Boven‏ @chamwamba 26 jun.
Als tropenarts heb ik heel wat kinderen én volwassenen zien overlijden aan vermijdbare infectieziekten. We besteedden destijds dan ook veel tijd en geld aan Vaccinatiecampagnes. Ik vind de westerse decadentie die tot deze dalende vaccinatiegraad leidt echt niet te verkroppen.

Aldus een arts én vader van een zoon, waarvan ik las dat hij zijn zoon ook gaat laten inenten met het HPV-vaccin.
Je kunt een foto delen van een 5 seconden huilend kind tijdens een prikje (de media is daar goed in) of de ellende delen van een kind dat echt ziek is geworden door niet ingeënt te zijn geweest.

En dan bespaar ik jullie, anti-vax maffia, nog foto’s van schrijnende Polio-gevallen en overlijdensberichten van driejarigen die mazelen niet overleefden. Verhalen over vrouwen met baarmoederhalskanker die allang geen verhaal meer kunnen vertellen. De nabestaanden wel. En vooral als ze zelf dochters hebben.

En voor iedereen die niet overtuigd is, dit zijn de slechte redenen om een HPV-vaccinatie te weigeren.

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/dit-zijn-slechte-redenen-om-een-hpv-vaccinatie-te-weigeren

Mijn hond mocht niet eens naar een kennel zonder de verplichte inentingen. En terecht. Je mag je mening hebben, anti-vax brigade, maar het hardnekkig ontkennen van wetenschap en anderen in gevaar brengen, ik heb daar moeite mee. Ik vind alles verder prima hoor, zolang jij en jouw niet gevaccineerde kind gewoon thuisblijven en ver weg van het openbare blijven. Dat is de billijke verantwoordelijkheid die je dan neemt met die keuze.

Even na de HPV-prikken belandde Oudste in het ziekenhuis vanwege chronisch moe en andere ellende. De oorzaak was lang onduidelijk voor haar malaise van toen. Natuurlijk is die HPV-vaccinatie ook door mijn hoofd gegaan. Zelfs jaren eerder al, met die startende vaccins, als huilbaby destijds. Er is geen kind dat meer onderzocht is middels scans, MRI en bloed en het had allemaal niets te maken met een vaccin. Bovendien is het merendeel van de pubers zo’n beetje chronisch moe.
Nog even voor iedereen die misschien nog niet zo bekend is met het onderwerp.

Dit is HPV:

•HPV is de afkorting voor Humaan Papillomavirus. Dat virus is de veroorzaker van baarmoederhalskanker.
•HPV is seksueel overdraagbaar en zeer besmettelijk. Zelfs het gebruik van condooms geeft geen garantie dat je het niet krijgt.
•80 tot 90 procent van de mensen raakt op enig moment in het leven besmet met het virus, zowel mannen als vrouwen. Bijna altijd ruimt het afweersysteem van lichaam het virus zelf op.
•Als dat niet lukt kan het virus bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. Elk jaar overlijden ongeveer 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker, veroorzaakt door HPV.
•Daarnaast kan HPV ook andere soorten van kanker veroorzaken, zowel bij vrouwen als bij mannen. Het gaat dan onder meer om anuskanker, peniskanker, vaginakanker en keelkanker.

200 vrouwen per jaar die overlijden. En de wetenschap heeft voor een ellendige doodsveroorzaker een vaccin ontwikkeld. Een vorm van kanker waar een vaccin voor is dat misschien niet dekkend is voor elk virus, maar wel voor het virus dat in de meeste gevallen de grootste boosdoener is. Een vaccin tegen kanker, dat onze dochters laat leven. Laat dat even tot je doordringen. Hoe kun je dat in vredesnaam verwerpen met achterlijke motieven over eventuele bijwerkingen? En de bijwerkingen van chemotherapie, bestralingen en doodgaan tralala niet willen zien. Het leven is een feestje, maar je moet wel je eigen bijwerkingen kunnen bepalen?

Ik kan je zeggen, elke dag zie ik wetenschappers en artsen die al jarenlang de hele dag bezig zijn om ziektes de kop in te drukken. MS. Kanker. Etcetera. Ze komen steeds meer dichterbij de kern, zoekende naar de oorzaak, genezing voor velerlei ziektes. Er zijn zo enorm veel nieuwe ontwikkelingen die redelijk hoopvol zijn. Maar genezing is voor heel veel ziekten nog niet zover.

Vanuit persoonlijke gronden hoop ik op die ene dag dat het ooit zover is dat de oorzaak van MS duidelijk is en daardoor ook genezing. En dat er zelfs een vaccin ontwikkeld wordt, dat elke baby een anti-ms prikje krijgt aan de start van het leven. Ik zou huilen van geluk.

Of een anti-kankerprik. Die er dus in feite is, middels het HPV-vaccin.
Aan alle ouders van dochters en zonen, ook al zijn die van jou nu nog klein en jong, ze worden allemaal best wel in korte tijd ineens groot. Hopelijk kun je jouw dochter of zoon straks ook overtuigen dat die drie prikken een hoop ellende later kan besparen. Volg de wetenschap in plaats van de onkundige en angstzaaiende roeptoeters op de sociale media.

4 gedachten over “Inenten”

  1. Zo, dat lucht op😁
    Maar ik ben het helemaal met je eens hoor.
    En dat anti- gedoe, ik denk wel eens dat het mode is. Overal tegenin gaan, maar dan ook OVERAL, leuk!
    Zo ontzettend dom😖
    Liefs, 10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s