Iets kunnen

Er zijn veel dingen die ik nooit heb gekund, nooit zal kunnen of de behoefte heb te kunnen. Er zijn dingen waarvan ik wens dat ik ze zou kunnen. Er zijn dingen die ik wel kan en en soms is dat nuttig, soms niet. Er zijn dingen die ik voorheen kon, maar nu niet meer. In sommige dingen ben ik beter geworden, omdat ze een gevolg zijn van andere dingen niet meer kunnen. Er zijn dingen waar ik plezier aan beleef, niet per se goed kan, maar toch doe. En er zijn heel veel dingen die ik niet meer doe of wil kunnen. Het niet moeten vooral.

Je hebt multitalenten die alles lijken te kunnen. Er is ook een groot gedeelte van de wereldbevolking die heel veel kan, maar door omstandigheden de mogelijkheid niet heeft. Wanneer bijvoorbeeld oorlog, terrorisme, een dictatoriaal regime, armoede of ziekte – mentaal of fysiek – een rol spelen. En dat daardoor vaak mensen gedwongen zijn dingen te moeten kunnen die ze helemaal niet willen kunnen.

Soms heb je zoveel talent, ben je slim genoeg en kun je best veel, maar loop je vast als je in de gaten krijgt dat de wereld om je heen andere dingen van jou vraagt dan je zelf wilt. Als de wereld om jou heen niet een wereld is waarin je je comfortabel voelt. Dat je je realiseert hoe goed je bent geworden in sociaal wenselijk gedrag. Want dat kun je goed, denken te weten hoe anderen denken en wat ze verwachten en daarop anticiperen. Terwijl die anderen vaak helemaal niet denken zoals jij denkt dat ze denken. Met je oneindige denken.

Leven in een maatschappij van economische welvaart, goede gezondheidszorg, goed onderwijs, democratisch, conflictloos, vrijheid van meningen en succes. Met een mega-etalage van perfecte levens die via sociale media per seconde geëtaleerd wordt. Het is het Utopia waarin vele anderen in de wereld zouden willen leven. Natuurlijk wil je niet anders.

De keerzijde van dat alles is dat de lat hoog ligt. In presteren en het bijbenen van alles wat zo snel gaat en snel verandert. Een maakbare samenleving, waarin een filtertje over een foto de boel net iets mooier kleurt. Maar wat als jouw eigen geest anders is en je zelf niet beschikt over een solide filter? Alsof je de hele dag liters water in een vergiet moet laten drijven. Simpelweg niet (meer) kunnen voldoen aan die hoge lat. Al die regels, al die anderen, het systeem. En dat je in die perfecte wereld steeds maar weer je eigen perfecte wereld probeert vast te houden en uiteindelijk de weg kwijt raakt en vastloopt.

Hoe kan ik zeggen dat het niet aan jou ligt? Jij weet en wist juist hoe te kijken, omhoog of omlaag. Daar waar het mooie is. Ik ken geen enkel ander mens die zo omarmend is voor al het mooie. Figuurlijk én letterlijk.

meeuw

Dat jij zo bent, ik zal je altijd zo zien, blijven zien. Ik wil je nooit anders, omdat je simpelweg zo enorm leuk bent om wie je bent. Jij ziet en wijst mij op mooie luchten en sterren. Mooie liedjes, grappige dingen. Tegelijkertijd ben je vastgelopen in die wereld die niet dezelfde dingen ziet en ervaart zoals jij. Dat je gedwongen wordt niet meer omhoog of omlaag te kijken, maar vooruit. Geen ruimte voor even stilstaan. Letterlijk ook, zoals op weg naar school van je fiets afstappen omdat die zonsopkomst zo mooi is. Een foto maakt en die naar mij stuurt. Hoe kun je als moeder op dat moment in vredesnaam iets anders wensen dan een kind als jij?

Je zo vaak niet begrepen voelen, dat bozige wat er ook is. Dat je met je armpjes over elkaar je weer eens terug trok. Dat de lucht soms perfect met je meeleefde in explosies. Een prachtige foto dit van enkele jaren geleden, maar oh wat was je boos toen (spot het boze minimensje in de branding).

Digital StillCamera

We gaan niet meer steeds maar buigen voor de buitenwereld, maar we gaan er alles aan doen om de buitenwereld iets meer aan jou aan te passen. Het komt goed meid. Moet tegenwoordig vaak denken aan Eddie Vedder’s Guaranteed. Elke zin die hij hier zingt van begin tot eind. Zo treffend zie je het niet vaak.

“I knew all the rules, but the rules did not know me”

2 gedachten over “Iets kunnen”

  1. Zo fijn voor haar dat ze jou heeft, zo fijn voor jou dat je haar hebt. Maar oh, het leven doet maar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s