Autozuigers en appelkappen

Besluiten om afscheid te nemen van je ouwe trouwe autootje en dat het misschien eens tijd wordt voor een andere?

Doe het niet.

Want vanaf dat besluit geeft ook werkelijk elk apparaat het ineens op in je huis. De spaarcenten die voor die auto bedoeld waren zijn vlak na die autokeuze inmiddels al verdwenen in een nieuwe kookplaat, een wasmachinereparatie en een nieuwe afzuigkap. Van Volvo zijn we inmiddels op het niveau Trabant beland. Kan mij het schelen, maar hoopte stiekem een beetje op stoelverwarming. Geen idee of er zulke fancy Trabantjes zijn, maar ik vrees… Stoelverwarming, een onverwachte en danig onderschatte bonus die we bij ons inmiddels oudje kregen en dat heeft mij al die jaren in de winter toch geholpen in het minder verkrampt achter het stuur zitten, wat sowieso al vaak verkramping veroorzaakt.

Jongste vindt vooral de kleur van de auto belangrijk. “Marrakech bruin, dat is een vette kleur”. Het heeft lang geduurd voordat ik überhaupt snapte welk soort bruin dat was. Na weken wijzen op elke auto die maar enigszins in de buurt van die kleur kwam vond ik het zelf nogal een bejaardenkleur, verre van hip. Kwam nog het meest in de buurt van de kleur van onze wijlen Weimy. Ik vind dat eerlijk gezegd beter op een hond staan dan op een auto. Bovendien hébben we dus al jarenlang een auto met die kleur. Ik vond hem altijd goed matchen met de hond. Maar het was toch echt een ander bruin volgens Jongste, dat Marrakech. Hoe dan ook, die hond van ons was ook een oud wijf en voor de rest ben ik al tevreden als de aanstaande auto niet okergeel of oranje is. En dat ie rijdt. Ook wel prettig.

Hoewel, heb wel leuke herinneringen aan de oranje Opel City van vroeger, waar mijn broer en ik achterin liggend over koelboxen en tentgerei richting Italië vertrokken met een vouwwagen erachter.

800px-Opel_Kadett_City_orange_pre_facelift

Met in de auto een geurmix van verse gehaktballen, gekookte harde worst, kaas en broodjes, drop, de borrelnootjes van mijn broer, hygiënische wegwerpdoekjes, koffie, tentdoek en appels. En als de appels nog niet op waren bij Basel, dan was het voornamelijk appel als interieurgeur.

Toen men nog vertrok op rare onmenselijke tijden. Vier, vijf uur, dat werk. Niet wetende of het nou nog nacht of al morgen was. Geloof niet dat mensen nog steeds zulke idiote dingen doen.

Dat dingetje met auto’s, ik zou het wel willen, maar ik zie het simpelweg niet. Of het een nieuwe is, welk merk en welke kleur. Iemand verontschuldigde zich ooit eens voor de velgen. Ik dacht: “Serieus, zeg je dit aan mij?!” Alsof ik zoiets zie, komisch. Ik zie daarentegen wel meteen vogelpoep op portieren en ruiten (“Hé dat lijkt op een konijn”). Ik weet ook het kenteken van de overburen uit mijn hoofd. Omdat ik die altijd zie en ze VT – vuurtoren – als laatste twee letters hebben. Geen idee wat die van ons is, iets met een J en tachtig. Ik herken nooit iemand in een auto, behalve mijn moeder in haar blauwe autootje met hoge instap. Gelukkig rijdt zij al eeuwen in een hoge blauwe. Een fijn vast gegeven. Daar waar men sinterklaas-surprises over maakt, oma en haar blauwe autootje.

De sport was om zo lang mogelijk te rijden in ons degelijke Volvootje, totdat ie echt op was. Gelukkig vond Manlief dat ook. Maar Manlief is wel technisch en als hij vindt dat het tijd wordt voor een nieuwe auto, dan geloof ik dat. Ik ben meer van de verse tomaten, basilicum en de zorg over het feit of de zonnebloemen in de tuin wel gaan bloeien dit jaar…

Nu dus een beetje verlenging in het sparen voor een auto. En daar is vandaag weer een nieuwe fiets voor gekocht, want er was er laatst een gestolen. Gelukkig doet ons ouwe autootje het nog. En de benen. En zijn we op vakantie geweest. Luxeproblemen en er dan gewoon schaamteloos een blog van maken. Ik kan dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s