Spreekbeurt

Volgens mij ging haar allereerste spreekbeurt op de basisschool over de panda, maar dat zou ik haar moeten vragen. Daarna volgden vele spreekbeurten en werkstukken. In groep acht had ze een piek met haar werkstuk over India. Voornamelijk zelf gedaan, maar weet het meedenken nog, erg leuk. Ze kreeg er een tien voor.

Van het beginnen met werkstukken in de vorm van het uitprinten van dertig wikipagina’s (“En nu schat?”) tot het helpen structureren (begin, eind, samenhang, weten wat je schrijft) om uiteindelijk nooit meer te hoeven helpen. Sterker nog, als ze je uiteindelijk overbluffen en verwonderen met eigen kennis en inzicht.

Deze week had ze een van haar belangrijkste ‘spreekbeurten’ van alle hiervoor. De presentatie van het profielwerkstuk. Meer dan een jaar is ze er met twee anderen mee bezig geweest. Net als de rest van de drie 6 VWO-klassen. Een belangrijk item in het kader van de examens.

Bertolt Brecht en zijn Driestuiversopera was hun onderwerp (“Erst kommt das Fressen, dan kommt die Moral”). Dat van theater, vervreemding, verzuiling en het politieke vizier door de jaren heen. Was boeiend en wat deden ze het goed. Wist wel dat ze er druk mee waren, maar geen idee gehad hoezeer ze zich verdiept hadden in het onderwerp middels interviews, journalistiek archiefmateriaal en dergelijke.

Ik zag en hoorde Oudste iets vertellen en dacht voor een seconde: “Wacht eens even, dit was toch ooit dat meisje dat als peutertje jarenlang in mijn schoot dook als iemand alleen maar naar haar keek?”. Die een paar jaar terug een diep dal kende en hard moest knokken om daar weer bovenop te komen? Dat dat haar gelukt is op eigen kracht en gelukkig al lang verleden tijd.

Datzelfde meisje staat tegenwoordig krachtig iets te vertellen voor een hele groep. Ik ben nogal voorzichtig met persoonlijke verhalen over mijn bloedjes en ook met het begrip trots, maar vind dat Oudste heel erg trots op zichzelf mag zijn. Vanwege haar inzet en het vermogen te knokken om je doel te bereiken. Dat dingen niet vanzelf op je pad komen en dat je daar simpelweg wat voor moet doen. Maar vooral, haar zorgzaamheid. Ik hoef haar niet vaak te vragen om hulp, ze ziet het vaak zelf en biedt het aan.

Ze is bescheiden en zoekt nooit een podium, ze zal nooit de aandacht op zichzelf vestigen. Ze leest mijn schrijfsels hier meestal ook en hoogstwaarschijnlijk voelt ze zich ongemakkelijk en vindt ze dit allemaal veel te veel overdreven gedoe van haar moedertje.

Ik vind dat ze wel eens in het zonnetje mag worden gezet, dat verdient ze. Niet alleen om haar prestaties, maar omdat ze is wie ze is. Ze heeft al jaren een duidelijk idee over hetgeen wat ze hierna wil doen. Sociale Wetenschappen. Ik heb er veel vertrouwen in dat er straks mensen zoals zij zijn, die zorg gaan dragen voor andermans welzijn. Zij zal dat met hart en logisch nadenken gaan doen.

Trots is misschien niet het juiste woord, maar ik ben een erg bevoorrechte moeder een dochter te hebben zoals Oudste. Ze is toe aan een nieuw en ander hoofdstuk, weg van hier en het traditionele, vleugels uitslaan en je passie volgen. Ik gun haar dat.

Ik ben stiekem wel die trotse moeder denk ik. En ik heb haar lief. Heel erg.

11 gedachten over “Spreekbeurt”

  1. Meid, wat een heerlijk stukje dat druipt van moederliefde. Trots, terecht. Mooi compleet mensmeisje dat ze is

  2. You should be very proud! She is a wonderful bright daughter and she is moving toward a wonderful future. I love this photo, too. It sounds like a wonderful school as well. Love and hugs to you and your incredible family! xo

    1. Aw thank you Lin. She will be moving out after summer when she goes to uni. She’s looking forward to that, which I so understand. Will be weird though, not having her around all the time! Good to see you, hope you’re well xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s