Hier en daar

37766_struis

Hoeveel ouders zouden de in zijn triestheid briljante verbeelding van vader Guido uit de film La vita è bella* in het echt toegepast hebben op hun kinderen in die cel, als de boottocht wél gelukt is? Natuurlijk niet te vergelijken met het fileleed richting ons vakantieadres en waardeloze Wifi-verbindingen. Zij die na het reizen, mits de avontuurlijke tocht gelukt is, in een cel belanden. Wij in een tegenvallend huisje, zonder Nespresso-apparaat en een kapotte hordeur.

Wij zijn HEMA. En Kruidvat. En balen als onze favoriete brie niet op voorraad is bij Albert Heijn of als ons cluppie geen kampioen is geworden. Wij zoeken naar mollen of gniffelen om onhandige boeren die vrouwen zoeken.

En zo hoort het.

Moet denken aan die collega die mijn (inmiddels lang geleden) team spijtig verliet om te vertrekken naar Roemenië. Waar ze ooit in aanraking kwam met een weeshuis daar en het liet haar niet meer los. Heel veel idealen, uiteindelijk alle verwachtingen loslaten. Ze deed het, met alle ups en downs. Ze zag ons meegebrachte speelgoed verdwijnen in een vitrinekast, mooi om naar te kijken. De kinderen leren eten met een lepel in plaats van de handen kwam eerst. Daarna mes en vork. Ze zag een zestienjarige jongen die niet kon lopen in een getralied bed. De hele dag. Niet omdat ie gehandicapt was, niemand had hem simpelweg ooit leren lopen. In al die zestien jaren. Wij zouden dat anoniem wel willen testen, gewoon uit wetenschappelijk oogpunt. “Wat als ik mijn kind gewoon níet leer lopen?” Maar kom daar maar eens mee weg met de OKZ-politie en de GGD hier. Alle kinderen waren gedrogeerd en afhankelijk van medicatie (geworden). Dat was voor het personeel net iets makkelijker. Dan komt Barbie inderdaad een paar stapjes later om de hoek kijken.

Ze kwam terug met haar ervaringen en ik weet nog dat ik haar vroeg: “Vind je dat niet lastig, hoe goed de jeugdzorg hier geregeld is, ten opzichte van jouw ervaringen daar en nu weer gewoon hier werken?” En ze zei: “Nooit. Dit is goed, zoals wij het doen. Dit is zoals het moet, nooit andersom. Dat is het uitgangspunt. Alles wat niet zo is zoals wij het hebben, daar moeten we ons altijd voor inzetten. Dat verdiend iedereen. Dat is mijn drijfveer”.

Heel soms in je leven ontmoet je mensen waarvan hun daden en woorden voor de rest van je leven, zonder dat ze het zelf weten, zoveel impact hebben gehad. Als ik mezelf dreig te verliezen in relativeren en wat al dies meer (HEMA, Kruidvat, wreed, vrede, barmhartigheid, kutziekte, mooie lentedag, dierbaren die lijden, koude lentedag, bootvluchtelingen, aardbevingen, IS, verdraagzaamheid, nieuwe trui), dan denk ik vaak aan haar woorden. Omdat welvaart en vrijheid vanzelfsprekend lijken, maar alleen maar vanzelfsprekend zijn geworden door rede, dialogen, respect en verdraagzaamheid. En waar je ter wereld kwam.

En daden. Door diegenen die zich daadwerkelijk actief hebben ingezet, zoals zij dat deed. Of diegenen die vluchtelingen menselijk opvangen en weten dat waar ook ter wereld ouderschap universeel is. Tien keer liever zelf lijden dan jouw kinderen.

Ik ben zelf nooit afgereisd naar ‘daar’. Ik snap nog niet een tiende van mensen die geloven. En alles rondom het kalifaat. Al die groeperingen. Wie vecht tegen wie? Mijn meisjes hebben geen directe dreiging van ontvoering of verkrachting. Mocht die dreiging er zijn, dan wil ik vluchten. Dan verkoop ik alles wat ik heb. Hoezo economisch? Zouden al die Nederlandse economische vluchtelingen die naar Duitsland of België zijn vertrokken pal achter Zijlstra of Rutte staan? Dat zou raar zijn. In ieder geval hypocriet.

Ik kan demonstreren op een plein totdat ik blauw zie. Ik doe en deed het niet. Op die twee keer na in de jaren tachtig vanwege Deetman en zijn plannen en die keer met kruisraketten. Ik deel wel eens een goed geschreven bericht. Lekker lui ja. Coördineerde een paar jaar een collecte, maar loop het nu alleen nog maar een avondje. Een avondje, jawel. Stort hier en daar wat geld. Nepal is logisch, maar ook aan die vriendin van een vriend die afgedankte (“uitgeprocedeerde”) honden opvangt. Het gaat alle kanten op. Ik ben selectief, mits het mij raakt en het verhaal weet. Of hormonaal instabiel, daar mogen sommige instanties mij wel eens voor bedanken! Met inmiddels al jarenlange vastigheden, waaronder Vluchtelingenwerk. Bootvluchtelingen verdrinken namelijk al jaren in grote getale en vluchtelingen in het algemeen worden al jaren onmenselijk ‘verwelkomd’.

Maar in feite doe ik niks. Dat doen zij allemaal, met hun daden. Ik snap meer van een aardbeving dan een religie. Het idee dat ik mijn huis zou kwijtraken maakt al redelijk radeloos, laat staan dierbaren. Je stort weer een beetje geld en denkt tien minuten later na over wat te eten vanavond. Ik ruim geen kinderlijkjes vanonder het puin of vanuit de zee. Dat doen die anderen met daden. Hoe slapen zij ‘s nachts? Voel mij nederig tegenover hen. Omdat ik soms (vaak, tegenwoordig) het nieuws vermijd, omdat ik me liever blij wil voelen. Want dat ben ik met mijn dagelijkse leventje momenteel, met hoe goed het gaat, mijn lieffies, met de lente en de kleuren, de geuren en dat ik dat kan ruiken en zien. Ook als het regent. Juist dan ruik je het. Het nieuws verpest dat. Struisvogelpolitiek. Laf dus. Ik ben één van die stuurlui aan wal. Je suis….ja wat? HEMA en Kruidvat.

Heb ooit op een boot gezeten op een nogal ruwe zee waarvan drie van de vier gezinsleden (ik niet) gruwelijk zeeziek bleken te zijn. Dan kruipt een uur in milliseconden voorbij kan ik je vertellen. Zie die witgele en overgevende zombies nog zo voor me, met te weinig kotszakjes voorhanden.

En dat was gewoon vakantie.

*Geen uitleg nodig voor degenen die de film kennen. Indien niet, Wiki geeft een goede beschrijving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s