Ursus Wehrli

Klein schokje en beetje kinderlijk blij, toen ik voor het eerst het werk van Ursus Wehrli zag. Orde zoeken in chaos. Hoe mijn brein het eigenlijk wil. Loslaten en de capaciteit om vaagheden te omarmen is stoerder, maar zo zit mijn hoofd helaas niet in elkaar. Een heel abstract hoofd dat alle kanten uitgaat zonder filter dat juist altijd probeert te zoeken naar en tegelijkertijd probeert te vluchten voor controle en gewoonten.

Kunst. Oneindig breed begrip. Van een kindertekening, tot muziek, tot dans, tot welke artistieke uiting dan ook. Het vergt op z’n minst een paar blogs om uit te leggen wat ik allemaal interessant vind. En waar ik niet tegen kan. Kwa kunst. Paar blogs omtrent dit onderwerp staan in concepten, misschien eindelijk die verhaaltjes eens afronden. Relevant thema, omdat nu in mijn kunstige woonplaats het jaarlijkse Kunstmoment weer gaande is. Ik ben vooral niet zo best met vaagheden om het begrip kunst heen. Joost Zwagerman zou mij absoluut een cultuurbarbaar vinden. Daar tegenover voel ik altijd een sterke behoefte een schuine bak te delen met meneer Z. als ik hem hoor en zie. Liefst zo plat mogelijk.

Bekenden weten mijn bewondering voor onder andere Picasso. Een van de redenen waarom ik ooit tekenen *slash* kunstgeschiedenis als examenvak had. Geluk met de docent toen ook, fijn vak. Ik weet nog hoe ik in Centre Pompidou, Parijs 1985, mijn eerste poster kocht van Picasso. Blij als een kind! (wat ik toen gewoon nog was). En omdat vaag pas acceptabel is als je een perfecte, bijna obsessieve studie van het tekenen van onder meer een hand hebt doorgemaakt. Ik zag dat ooit in Museu Picasso in Barcelona. Niemand kan zo perfect een hand tekenen als Pablo. Kubisme komt ver na dat. En ik vind veel van wat ie schilderde gewoon fijn om te zien. Zonder reden.

Ruim dertien jaar geleden belandde ik onverwacht een paar dagen in een ziekenhuis met een rechteroog dat ineens op zwart ging en was vooral enorm verbaasd waarom ik daar moest zijn. Heel hyper, zorgen voor alle patiënten op de kamer, heel veel rondlopen (Prednisolon, weet ik nu). En ik vond mijn momenten van rust tegenover het schilderij van Jan te Wierik in de ziekenhuisgangen. Ik herinner mij nog hoe ik geregeld leunde tegen de muur tegenover. Het kijken. Dat van rust vinden middels een heel expressief en energiek schilderwerk. Dat klinkt eng kunstiger dan ik bedoel, want ik ben geloof ik wel de laatste die het geduld en de capaciteit heeft om quasi-kunstig – inclusief opgetrokken wenkbrauwtje – naar kunst te kijken. Het ging vanzelf toen. Niet eens zo bewust. Het werk hangt er nog. Ik zag het laatst weer. Ik zie het elke keer als ik het ziekenhuis binnenwandel. Ik vind het een prachtig schilderij. Het heeft mij toen op een of andere manier getroost. Mij meegenomen naar iets anders in een paar dagen waarvan ik niets snapte. Dat is geloof ik ook kunst. Het momentum.

Ursus Wehrli. Hij visualiseert het filter dat ik wens. Het is raar mijn denken in beeld te zien. Schaam mij er zelfs een beetje voor. Net alsof ik een naaktfoto plaats, zo intiem eigenlijk. Dat waar het bescheiden, maar toch ergens aanwezige OCS-dingetje in mij stiekem blij van wordt. En mogelijk juist wel weer heel vaag voor een ander. Maar misschien is dat juist de bedoeling van kunst. Zou het? Ik weet eigenlijk helemaal niets van kunst. Weet alleen waar ik door getroffen word, interessant vind, wat mij raakt. En het moment waarop. De term ‘mooi’ is niet van toepassing. Mooi is, net als kunst, een oneindig breed en discutabel begrip. Gelukkig maar.

tumblr_lyk0imHHYQ1qbycdbo1_1280     ursus-wehrli

6537675525_f5ca20f0f6_z

En ja, ook Picasso door de ogen van Wehrli. Ik weet bijna zeker dat Pablo dit met een glimlach zou aanschouwen…

images

6 gedachten over “Ursus Wehrli”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s