Valt er nog wat te lachen?

Over humor is veel te zeggen. Vooral dat het nogal persoonlijk is. Leeftijdsgebonden poep- en pieshumor komt en gaat en is als volwassene alleen grappig als je moet lachen omdat jouw eigen kind in een bepaalde fase in een deuk ligt om alleen al het woord kont. Dat je sowieso altijd lacht als jouw kind lacht. Vrolijk schud je nog maar eens met je eigen dikke reet voor die schaterende kleuter of je doet samen fruit na. “Kijk, we zijn een banaan”. Leuke lolligheden van toen.

vanalleswat 00057    vanalleswat 00066vanalleswat 00060

Jaren later liggen ze in een deuk om in mijn ogen onbegrijpelijke humor, zoals autisten die idioot doen op YouTube-filmpjes (zij zien alleen ‘een rare’), waarvan ik denk ‘zielig, ouders zagen dit vast niet’ en mijn eigen kind ligt rollend op de bank van het lachen. Daar ga je met je goede opvoeding. En als het onderwerp huisdier kansloos is geworden en je vanuit frustratie en compromis dan maar twee vissen beloofd (spijt, spijt), om vervolgens te horen te krijgen dat die dan Henk en Mongool gaan heten.

Maar wat als ik de hand in eigen boezem steek? (rare uitdrukking trouwens, maar dat terzijde). Zoveel wat ik grappig vind. Wat betreft situaties, mensen, boeken, films en televisie. Zeg Boer Aad en ik val ‘in wezen meteen in een stukkie saté’. Man Bijt Hond. En ik kan gewoon niet niet lachen als ik een fragmentje Geer en Goor zie. Sorry humorpolitie. Net zoals ik altijd enorm moest lachen om de schuine bakken van mijn schoonvader. Ik heb niet één keer in mijn leven moeten lachen om een clown trouwens. Ik ben niet bang van ze zoals velen, als kind snapte ik gewoonweg die humor van die voorspelbare emmer water al niet. Ik haat sowieso circus en alles wat daarbij hoort. Vooral de dieren. Zielig won het altijd van grappig. Ben ook niet echt een carnavalstype. Beland al bijna in een neurose als ik een uitnodiging voor een themafeestje krijg. Lees: verkleed. Ik ben degene waarom anderen vooral moesten lachen als iedereen moest lachen en ik dan stoïcijns op de bank zat, omdat ik totaal niet hoefde te lachen om hetgeen waar de rest van de familie om lachte. De Mounties, vre-se-lijk. Kluchten of revues, met die deuren altijd. Foute types op feestjes die heel hard om zichzelf lachen. Of mensen zonder zelfspot, maar die voelen zich nu toch niet aangesproken, want die hebben dit juist niet door. Wat op zich weer komisch is.

Ten aanzien van mensen wiens vak het is anderen te laten lachen: Arjan Ederveen vind ik bijvoorbeeld erg grappig. Spaanse les van Kreatief met kurk hoog op humorlijst, schurkt tegen broekpiesmoment aan. Bijna alles van 30 minuten trouwens. De boer uit Groningen, geboren in het lichaam van een papoea. Hier in huis is plattn of diepn? een begrip als we de tafel dekken. Koot & Bie vooral, soms Youp, Freek, Theo, Hugh Laurie, Stephen Fry, Monthy Python, Fawlty Towers en Ricky Gervais. Deftige sprekers die van een podium afflikkeren. Heerlijk. De roommate onderbroek-scene uit Nothing Hill. LuckyTV is leuk, soms best flauw. Roald Dahl. Grey Sky Thinking op Twitter, lekker. Absurditeit en onverwachte wendingen. Of camping-ervaringen door de jaren heen, waardoor ik regelmatig broekpiesend en huilend van het lachen weg moest vluchten in eigen tent of camper. Real life situaties vind ik sowieso vaak het meest geinig. Die keer in een Amsterdams café met Amsterdammers samen ginnegappen over de Don’t Mention The War-scene. Denk daarbij nogal serieus kijkende Duitsers in een hoek en een balustrade daarboven en één van die Amsterdammers die op weg naar toilet over die balustrade exact boven die sippe Duitsers het John Cleeseloopje met vingersnor-gestrekte benen vertolkte. Onder de tafel wreef ik schokschouderend ineengedoken mijn mascara op mijn knieën. Amsterdammers vind ik vaak grappig. En Herman Finkers heb ik net zo goed hoog en lief. Ik houd erg van woordspelingen. Spelen met taal.

En kan nog vaak lachen met en door mijn eigen lief. Misschien dat we daarom al bijna dertig jaar samen zijn. Dat Jezus Christus voor onze kids weinig met enige vorm van religie te maken heeft, meer met een vader in een auto en als het verkeer even niet meewerkt. Op 25 december vieren wij dan ook altijd de geboorte van de Kundige Automobilist. Ik vraag mij af in hoeverre ik echt iets gemeen zou hebben met iemand die in een deuk ligt om Tineke Schouten. Wel mannen met rode broeken en/of Wannabebobo-trenchcoats grappig vinden. Want sneu is ook vaak komisch. Mijn lief en lachmaatje. Eeh maatje…iets waarop we prompt zouden zeggen: We zijn toch geen haring, lul! En er zal net zo goed over ons menig wenkbrauw worden opgetrokken en gelachen. En zo hoort het. Die vriendin die met haar gevatheid – broekpieserig gesproken – elke cabaretier wegvaagt. Die goede vriend die dat absurde snapt. Al die mensen waarvan je weet dat je ze in gezelschap niet moet aankijken als dat bepaalde moment zich aandient, omdat je hetzelfde hoort en ziet wat zij horen en zien en dat het niet gepast is te lachen. Lang leve het kleinste (vlucht)kamertje in elk huis!

Twee clipjes uit een reeks van heel veel wat ik humoristisch vind. Kiezen blijft moeilijk en persoonlijk.

Dat uniform, dat kontje, dat zwaard en sowieso een ceremonie. Waarom verkleden altijd komisch is. Dat van diegenen zonder zelfspot en jezelf en jouw werkelijkheid te serieus nemen. Een dier wat gewoon altijd een dier blijft en letterlijk en figuurlijk met die hele flauwekul eindigen in dat gat. Het niets. Ultiem heerlijk dit.

Nooit genoeg van. 

2 gedachten over “Valt er nog wat te lachen?”

  1. Humor is het mooiste wat er bestaat op deze wereld. Absurde humor is mijn beste vriend, en -o, ja-, ik ben al heel mijn leven blijven plakken in de pies- en kakhumor. Tijd dat ik een psychiater raadpleeg?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s