Feestje

Naast het mij ontvallen grijze geluk op vier poten ooit al eens een andere therapeut getroffen waarmee ik een goede klik heb ervaren. Zo kansloos is het dus allemaal niet. Beiden wisten en weten dat niet hoor, van dat therapeut zijn. Ik eerst ook niet, maar nu wel. De eerste ontmoeting met Mevrouw Grijs was acht jaar geleden. Toch mooi zeven jaar de beste therapeut ooit over de vloer gehad. Over exclusiviteit gesproken. Dat kunnen er niet veel zeggen. Nou ja, Michael Jackson dan, maar dat liep uiteindelijk niet zo geweldig af voor de cliënt in kwestie. Ik tel mijn zegeningen.

Die andere ontmoette ik op 15 oktober 2003, exact tien jaar geleden. Ik zag en hoorde hem wel eerder, maar nooit zoals ik hem toen hoorde, zag en beleefde. Die avond, tien jaar geleden. Niet eens zelf de kaartjes geregeld, manlief nam het initiatief onder het mom van: “Al die jaren dat gezeur over Bowie, het moet er maar eens van komen”. Ik zat buiten met mijn moeder koffie te drinken toen manlief riep: “Nou, het is gelukt met Bowie”.

Eigenlijk had ik zoiets nooit eerder beleefd bij andere, soortgelijke vakgenoten en hun muzikale seminars. Misschien komen één van die U2 emo-momentjes van bijna dertig jaar geleden in de buurt. Maar toen was ik zestien, zeventien. Een leeftijd waarop ik sowieso al heel erg emotioneel incontinent was met een grote piek in de liefde, muziek.

Vandaag, tien jaar geleden, was ik 34 jaar. Een jaar waarin ik een beetje dreigde vast te lopen. Twee jaar een diagnose een beetje wegschurken gaat blijkbaar toch tegen je werken. Zelf houd ik wel van struisvogelpolitiek, maar lijf en leden wat minder, bleek. Waar het vandaan kwam weet ik tot op de dag van vandaag niet, maar die avond heeft iemand die emotionele incontinentie van toen weer tevoorschijn weten te halen en kreeg voor elkaar dat die struisvogelkop omhoog ging kijken, in plaats van constant pieren in de grond te bestuderen. En alles daarna. Soms denk ik wel eens: “Wat als ik die avond naar een concert van Barbra Streisand was geweest?” Nee. Het was die man en dat concert en hoe ik op dat moment was. Zo’n combinatie moet kloppen. Daar geloof ik wel in.

Vandaag vier ik een persoonlijk feestje. Om te vieren dat er zoveel te vieren valt, van alles wat ik niet altijd wist, maar nu wel. Ik hef mijn glas op alle mooie dingen die op mijn pad zijn gekomen. Dat ik inmiddels oud en drammerig ben, maar wel weet wat ik moet doen en laten om te genieten. En dat is voor iedereen anders. Ik zou een ieder wel zo’n moment gunnen – iets wat zo binnenkomt. Het geeft niet wat het is, wat het voor jou is, maar dat van alles tezamen op het juiste moment. Ja, dat gun ik echt iedereen, zo’n moment.

Ik brak als een dijk, heb de terugweg van Rotterdam naar huis als een hoopje positieve emotionele miezerigheid op de achterbank gelegen. Twee weken een soortement van quarantaine en van het padje. Het kan verkeren. Om vervolgens heel erg de lurven en de kladden te ontdekken. En meer muziek. En fijne mensen.

Dit concert. Precies tien jaar geleden. Maar vooral, dit moment. Pas toen dit nummer voorbij was merkte ik hoe gezwollen mijn ogen en nat mijn wangen waren. In zes minuten een hoeveelheid van twee jaar tranen ineens laten gaan. Daar is geen Kleenex of Zeeuwse dijk tegen op gewassen.  Life changing, dat wel.

“We could feel safer, just for one day”

8 gedachten over “Feestje”

 1. I try to understand what you write using google translate. If I understand correctly, it sounds like David’s music saved you on a day that was very difficult for you. Yes. Music sometimes saves me, too. It can be the most important thing, can’t it? (Of course, the people we love are very important to us, but music seems to get right into our hearts and our souls, without words sometimes). I find music to be one of the most important parts of my life. I am glad that we met because of music. hugs and love.

  1. And me too, am glad we met because of music Lin. It’s not always easy to explain that music thingy to others, Luckily I have some likewise friends, but suspect that some people in my community raise an eyebrow by occasion, considering that ‘being average’ and ‘normal is crazy enough’ are some of the standars in my area 😉 “Right into our hearts and souls, without words”. That’s it. Exactly that. And therefore we know each other, because we know. That Bowie concert I mentioned above, caused that certain things fell into place after a long time xx

  1. Wat ben ik dol op het Vlaams Thomas, “Steek je weg”. Heerlijk. Die kende ik niet en houd ik erin! Och man, ik hef al zoveel glazen op toen en nu, als ik ook nog voor morgen en daarna moet gaan drinken dan ga ik toch werkelijk op de feiten voorop lopen en eindig ik bij de AA 😉

   1. Ik vind veel Nederlandse uitdrukkingen ook om je een deuk te lachen. Daarom alleen al verheug ik me erop om in maart van volgend jaar met een groep ‘Hollanders’ op rondreis te trekken.
    By the way, de AA-club is een heel toffe club. Ik ben vorige week nog op een bijeenkomst geweest waar er weer stevig wijn werd gehesen :).

 2. Ik vind dit ook 1 van zijn mooiste nummers, maar ik ken er niet zoveel. Tof dat je na zoveel jaar dat moment nog weet! Geweldig omschreven ook, heb weer genoten van dit stukje van jou, thanks. Oh ja, en 44 is echt vet oud hoor. Ik denk ook altijd als ik je zie: oh ja, die staat al met 1 been in haar graf.. duh.
  Maar heel herkenbaar hoe muziek door welke barrière ook kan breken!

 3. Ja hè Peet? Die barriere enzo…. En ja joh, ik sta met één been in het graf omdat dat sowieso zomaar kan gebeuren – vandaar dat dat andere been altijd een beetje danst in die wei met bloemen 🙂 Volgende keer als ik je zie laat ik je zien hoe het grafdansende been danst, zit geen graf op te wachten. Jij ook niet haha!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s