Waar zijn we nu?

64573_10200257758632490_171430062_n

Oftewel: Where Are We Now? Bowie’s nieuwe single. David Bowie is back! Na tien jaar van stilte en inmiddels definitief gepensioneerd verklaard, komt ie vandaag op z’n 66ste verjaardag met de aankondiging van zijn nieuwe album “The Next Day”. Ongelofelijk dat dit zo uit het niets tevoorschijn komt, geen geruchten, niets. Geweldig. Typisch Bowie.

Er zijn de laatste tien jaar enkele nieuwe albums van diverse artiesten aangekondigd en uitgebracht, waar ik op voorhand al naar uit keek. Altijd mooi, nieuwe muziek en inspiratie van artiesten die je hoog hebt en je raken. Soms valt het tegen, vaak niet. Er zijn sowieso maar weinig albums waarvan ik elk nummer van 1 tot en met de laatste track even mooi vind. Als ik minimaal de helft van de nummers van een bepaalde CD mooi vind, dan staat ie ook al gauw in mijn persoonlijke top tien. Albums met een laag zap-gehalte. Misschien is het wel een vrouwending, bepaalde nummers heel erg mooi vinden en die heel vaak willen horen. Of lyrics, waar ik doorgaans ook zeer vatbaar voor ben. Wel in combinatie met een fijne tune natuurlijk. Maar vaak moet je CD’s simpelweg in zijn totaliteit beluisteren, om juist die bepaalde sfeer en combinatie te voelen.

Bowie. Een ieder die mij een beetje kent weet van mijn affiniteit met The Thin White Duke. Daarentegen houd ik gewoon van muziek, ook heel veel naast Bowie. Er zijn weken dat ik niet eens luister naar Bowie. Soms komt ie voorbij, soms zet ik hem op. Ik geloof dat Peter hem nog vaker in de CD-speler gooit dan ik, letterlijk. Voor mij is Bowie er altijd gewoon. Maar eens, op dat bepaalde moment, in die fase in mijn leven, zo geraakt, zo onder de indruk geweest. Dagen erna nog een klein beetje van het padje. Spijt, van al die jaren die ik gemist heb in optredens. Geluk, om nog zoveel te kunnen ontdekken vanaf toen. Onwetend, van alle mooie mensen die daardoor op mijn pad kwamen toen en nog. Beseffend, dat één van de meest efficiënte ‘medicatie’ muziek is voor mij. Eerst kwam Bowie, vlak daarna Moby. Dag therapieën!

Geloof me, vergeleken met sommige andere Bowie-fans ben ik echt nog redelijk nuchter. Alhoewel sommigen in mijn omgeving er anders over denken. Eens gek, altijd gek, toch? 😉 Ik herinner mij de tijd dat ik met vrienden wel eens mee deed aan de lokale pubquiz en dat, terwijl wij daar als team zaten, mensen zeiden: “Hey het Bowie team!” Erg leuk voor mijn mede-teamgenoten, die eigenlijk veel meer van muziek wisten dan ik, pffwaaah! Terwijl ik eigenlijk niet eens zo vaak Bowie-video’s op Facebook of waar dan ook plaats, laat staan foto’s. Ik ken zelfs vrouwen die nu nog steeds vrijgezel zijn in hun veertiger jaren, omdat ze denken dat ze ooit met die knar hun leven gaan delen. Genieten en verdwazing, daar zit heus een hele wereld tussen. Maar jee. Wat een rare dag vandaag. Dat ik niet eens meer na heb gedacht hoe puberachtig mijn gedrag was. Kan mij ook niet schelen trouwens. Dat je denkt dat het een grap is en het is waar. Bowie en weer iets nieuws, wat een kado. Het delen hiervan met al die mensen die dat snappen, sommigen die zo dierbaar zijn geworden. Ik denk dat vandaag mijn sms-mail-hoogtepunt van het jaar was. Herinneringen…

cddbscddam47ams59248zwaardcmmonkeya

Rare, bijzondere, leuke en gekke mensen (ik niet hoor, die anderen), maar allemaal muziekliefhebbers. Die juist door die 26 albums van Bowie hun voorkeuren hebben, ervaringen. En dat je daar over verschilt qua smaak, ómdat het verschilt. Bowie albums die altijd vernieuwend zijn geweest. David Bowie heeft mij een beetje voorbij de horizon laten kijken. Muziek in mijn leven gebracht en niet alleen de zijne. Mensen op mijn pad gebracht die ik koester. Iets verder kijken dan ‘dat vind ik mooi en dat niet’.

Vandaag is Bowie-dag.

Vandaag was een rare dag. Omdat juist datgene even weer naar boven kwam wat ik toen zo nodig had. En wat nu weer zo enorm binnenkomt. Had ‘m niet zien aankomen. Grappig dat ik merk dat ik even weer een beetje van het padje ben. Terwijl ik eigenlijk toch zo nuchter ben. Toch?! Haha! David Bowie is soms een beetje moeilijk uit te leggen aan anderen. In de loop van volgende week weer terug naar normaal en saaie zee-foto’s en kinderen en alles. Wees gerust. Gek genoeg dacht ik dat ik inmiddels nuchter genoeg was geworden hier nuchter mee om te gaan. Niet dus. Het verbaast mij en eigenlijk ook weer niet.

Hier de nieuwe single. Ik vind hem erg mooi. Eerst niet kritisch kunnen zijn, maar nu, na 25 keer, durf ik te zeggen dat ik het erg mooi vind. Earl Slick gitaar en Tony Levin (Peter Gabriel, yes) on bass.

Het is een mooie dag en dat is het. En Annelin had een tien voor wiskunde. Ik ben geloof ik nooit verder gekomen dan een zes ooit. Ik val van de ene verbazing in de andere vandaag en ik kan wel zeggen dat ik vandaag een mooie dag vind. Zo simpel kan het zijn.

We can be heroes x

6 gedachten over “Waar zijn we nu?”

 1. Stil van.
  En ja, wat is het een mooi nummer! Of ben ik niet meer objectief?
  De ‘buzz’ rond David Bowie was overigens overal voelbaar. Echt iedereen had het er over! Zelfs de Elvis-fans… (was het ook niet zijn geboortedag vandaag?)
  Het was weer terug naar de jaren zeventig, toen ik vol verwachting naar de platenzaak fietste omdat de nieuwe Bowie uit was gekomen. Dat gevoel had ik vandaag weer. En zoals je kunt begrijpen, op 11 maart zal het weer precies zo gaan!
  X

 2. Mooi hè Rob?! Wat een buzz inderdaad. Ach dan maar niet objectief, het is zo goed om die stem weer te horen met iets nieuws…. Zelfs mijn moeder had het erover haha!
  Kan niet wachten tot 11 maart 🙂
  Tot zondag! x

  1. Dank je!
   Klopt van de video, heb inmiddels een andere geplaatst, hopelijk blijft deze een tijdje onder allerlei Big Brothers uitkomen 😉

  1. Jij bent degene die zo’n emotie in één zin kan verwoorden waar ik een heel blog voor nodig heb…. mooi lieverd.

   (ps. dank voor de grote glimlach dankzij god en de buren…en crocussen) X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s