Aapjes kijken

Heb inmiddels al weer twee concerten in het nieuwe Ziggo Dome mogen bijwonen. Pearl jam in Juni en vorig weekend Radiohead. Voor de laatste hadden we voor vier personen veldkaarten. Met prima service van Mojo deze zonder problemen kunnen omruilen voor mooie zitplaatsen. Echt top. Heb er tijdens het concert van Pearl Jam niet op gelet, omdat ik toen vooral stond te dansen en meeblèren ergens vooraan aan de zijkant. Maar vanaf de eerste ring tijdens Radiohead even een blik geworpen op waar de minder valide medemens zich begaf. Een echte meid is op haar toekomst voorbereid, nietwaar? Had sowieso een prima zicht. Zowel op het podium als op de hele zaal. En ik kon mijn ogen niet geloven. In vele concerthallen verblijven minder validen doorgaans ergens op de eerste ring, voor het zittende publiek, of voor het publiek op het veld. Zo niet in het nieuwe – dit jaar geopende – Ziggo Dome. Zij hebben besloten terug te gaan naar de 19e eeuw, toen alle mensen die ‘afwijkend’ waren nog als kermisattractie fungeerden. Wat ik zag was een enorme ruimte áchter het veld. Hoe breed is zo’n veld? Geen idee, maar ik schat dat het in de buurt van een metertje of dertig komt. Een rij van 70/80 mensen? Afijn, in die dertig meter breed en (pak em beet) tien meter lang stond in het midden een kooi – een hekwerk van tralies – van om en nabij drie bij zes vierkante meter. Hooguit dertig mensen (inclusief begeleiding) die hierin passen, denk ik. Probeer even dit beeld in je op te slaan. Nee wacht, ik schets het wel even.

Het is dat ik geen pinda’s bij me had, maar anders… Mocht deze derrière zich ooit in een rolstoel bevinden om toch een concert mee te maken, dan vind ik dat prima. Maar als dat in het Ziggo Dome is, gaat dat niet gebeuren. Of misschien toch, maar dan hang ik een bordje om het hekwerk met “Verboden te voeren”, “Wij lusten alleen Chiquita’s” of “Pas op! Apen kunnen bijten! Geen vingers door de tralies!” Ook wel weer lachen trouwens. Moest ik maar gewoon doen. Maar heb natuurlijk inmiddels al een mailtje naar de Ziggo Dome-mensen gestuurd. Het kan dat ze gewoon goede bedoelingen hadden, er niet zo over na hebben gedacht. Bovendien weet ik niks van veiligheid en dat soort dingen. Toch vond ik dat ze moesten weten dat minder validen vaak niet zo’n moeite hebben extra moeite te doen om leuke dingen mee te maken. Dat ze zich niet per se minder mobiel voelen, maar wel méér invalide als een bepaalde omgeving hen als zodanig neerzet.

Ik ben trouwens gek op apen, dat wel. Het toeval wil dan ook dat we komende maandag lekker aapjes gaan kijken in Apenheul. Ben benieuwd hoeveel Diepenheimers we tegenkomen, aangezien het een Postcodeloterij-kadootje is voor gansch ons kleine stadje. Voor één euro kun je daar een rolstoel lenen en daar ga ik me lekker in neervleien. Uiteraard met een zak pinda’s binnen handbereik. Als één van de brulapen nou een beetje gaat meewerken en een Thom Yorke-snik in zo’n brul legt, dan kan mijn dag niet meer stuk.

“But I’m a creep. I’m a weirdo…”

I don’t care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice when I’m not around
You’re so fucking special

I wish I was special….

4 gedachten over “Aapjes kijken”

  1. Gisteren waren we in de apenheul. Om je de waarheid te vertellen, ik voelde me bekeken door die beestjes. Ze leken me steeds te willen vragen of ik iets van ze aan had. Wat nou? Het voelde ongemakkelijk, dat bewuste apen kijken in die Apenheul. Heb eigenlijk alleen genoten van de doodshoofdaapjes. Dat zijn gewoon kleine etterbakjes met een hoop lef die zonder erover na te denken zich nergens iets van aantrekken.Ik mag ze wel. Nu ik erover heb nagedacht waar dat vervelende gevoel vandaan kwam denk ik dat ik een hoop geleerd heb daar in die apenheul. Leef als een doodshoofdaapje met als enige de verantwoording over jezelf en laat de rest maar lekker kijken en vooral oordelen 😛
    Btw je mag de apen niet voeren, maar dan eet je die pinda´s toch zeker lekker zelf op! Wel delen met PGA, das wel zo sociaal. Stel je voor dat die Diepenheimers het zien dat je in je eentje zit te vreten in dat spul. En ze zijn er hoor, gisteren bij bossen!
    Rol ze en laat die apen maar lekker loeren!

    1. Dat is een wijze les Tine, van die dh-aapjes. Voel me juist altijd zeer op mijn gemak daar, beetje thuiskomen voelt het… Heb alleen een paar D’heimers gespot áchter de hekken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s