Ik wist het wel

De invloed van zonlicht

Bij de schubvariant van MS neemt de invaliditeit minder snel toe bij zonliefhebbers dan bij mensen die minder in de zon verblijven.

Bij mensen met de diagnose primair progressieve MS vonden de onderzoekers een verband tussen een vergrote gevoeligheid voor zonlicht en de toename van invaliditeit.

Uit verschillende onderzoeken komt een verband naar voren tussen het verblijven in zonlicht en de kans om MS te krijgen. Meer zonlicht lijkt de kans op MS te verkleinen.

Belgische onderzoekers hebben leden van de Vlaamse MS-vereniging een vragenlijst voorgelegd met vragen naar de tijd die zij de laatste tien jaar in zonlicht hadden doorgebracht en naar hun gevoeligheid voor zonlicht. Zij deelden de leden in naar de aard van hun MS bij de diagnose (schub-variant of progressief verlopend). Zij gebruikten twee in de medische statistiek vaak gebruikte rekenmodellen (het Kaplan-Meier en het Cox model) om de ontvangen lijsten te analyseren. Zij berekenden de tijdsduur tot het bereiken van een invaliditeit overeenkomend met de score 6 op de zogeheten EDSS-schaal. Daarbij corrigeerden zij voor bekende voorspellende factoren als leeftijd bij de diagnose, geslacht en gevolgde immuuntherapie.

De onderzoekers kregen van1372 personen het vragenformulier ingevuld terug. Van hen hadden 704 EDSS-schaal 6 bereikt. Bij mensen met de schubvariant van MS hadden zonliefhebbers een kleinere kans om EDSS- schaal 6 te bereiken in dezelfde tijd. Bij hen die ooit de diagnose primair progressieve MS (PPMS) hadden gekregen bleek een grotere gevoeligheid voor zonlicht te bestaan.

Het verband tussen het meer in de zon zijn en een gunstiger verloop van de MS bij de groep met de schubvorm kan komen door een beschermend effect van de zon, maar het kan ook zijn dat men zich lekkerder voelde om in de zon te verblijven.

De nog onbegrepen gevoeligheid voor zonlicht bij mensen met de directe diagnose PPMS kan van invloed zijn op de mate van erger worden van de ziekte.

Bron: D’hooghe M, Haentjens P, Nagels G, Garmyn M, De Keyser J.- National Centre For Multiple Sclerosis, Melsbroek, Belgium.

Multiple Sclerosis 2011 Sep 30. [Epub ahead of print]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s